VISSZÉRKEZELÉS – INJEKCIÓS SCLEROTHERÁPIA

AZ INJEKCIÓS BEAVATKOZÁS LÉNYEGE:

A kórosan tágult vénaszakasz keringésből való kirekesztése intravénásan beadott biológiai ragasztóanyaggal, melyet követően kompressziós pólya kerül felhelyezésre. A kezelések ambuláns környezetben történnek, így kórházi megfigyelést nem igényelnek, a beteg a saját lábán távozhat.

BEAVATKOZÁSOK UTÁNI TEENDŐK:

 1. A kezelést követően 20 perces séta javasolt. A vénás torna végzése napi rendszerességgel nagyon fontos!
 2. A fáslit (rugalmas pólya) az injekciós kezelés után min. 8-12 órával lehet eltávolítani, a FÁSLIT- a következő kezelésre kérünk eredeti állapotába feltekerve visszahozni.
 3. A kezelt területet SP54/ Lioton géllel napi 1-2x kenjük be, és állott vizes ruhával borogassuk 20-30 percig. Ezt a kezelést minimum 2 hétig kell alkalmazni. Tartós végtagi kezelésre javasoljuk- a CEDRALEX krémet.
 4. Az orvos által meghatározott 70-140 denes harisnyát kell hordani, (ha más harisnya nem kerül felírásra) minimum 2 hétig. FOAM kezelés esetén 2-4 hétig.
 5. Két hét után is javasolt, de nem kötelező, a harisnya viselése, és a géllel kenni és borogatni a lábat mindaddig amíg a kezelt területen elváltozás látható.
 6. A teljes gyógyulási idő alatt a terület követlen UV sugárzásnak való kitételét kerülni kell. (napozás, szolárium). Ettől a kezelt terület pigmentálódhat, bebarnulhat.
 7. A gyógyulási folyamat lezajlása átlagosan 8-12 hetet vesz igénybe – ezalatt a panaszok fokozatosan megszűnnek.

A fellépő láz, a végtag hirtelen megduzzadása, lüktető fájdalma esetén azonnal fel kell keresni a kezelőorvost.

A BEAVATKOZÁS KÖVETKEZMÉNYEI:

Közvetlenül a beavatkozás után feszülő fájdalom természetes, mely egy-két nap után csökken és megszűnik. A kompressziós kötéssel illetve kompressziós harisnyával az átmeneti keringési túlterhelés kompenzálható.

ELLENJAVALLAT:

Láz, gyulladásos bőrbetegség a kezelendő területen, fekvőbetegség; súlyos artériás keringési zavar; több rizikófaktor együttes jelenléte (pl. hormonális fogamzásgátlás, túlsúly, dohányzás, mozgásszegény életmód.)

VISSZÉRKEZELÉS – Endovénás Visszér Műtétek (Laser/Microwave)

BEAVATKOZÁS LÉNYEGE:

Helyi érzéstelenítésben is elvégezhető a beavatkozás.

Teljes végtagi vagy 2 oldali kezelés esetében helyesebb a műtétet általános altatásban végezni.

A beavatkozás során a szondát egy tűszúrással vezetik be az adott vénaszakaszba. Az optikai szál végén a lézer hő helyileg kifejtett magas (100-120 ˚C) hőhatásának köszönhetően összezárja a visszértörzset, a kétoldali vénafal összetapad, a véráramlás megszűnik.

Előnyei:

 • Ambulánsan elvégezhető, akár helyi érzéstelenítéssel is
 • Minimális fájdalom, hosszú távú eredmény
 • Gyors felépülés, és munkába állás
 • A beteg a saját lábán távozhat
 • Kiváló esztétikai eredmény

Hátránya:

 • A magánklinikai környezet költségei

MIKOR LEHET SZÜKSÉG BEAVATKOZÁSRA?

A visszértágulatok a teljes szervezetet terhelő kórós keringési állapothoz (Krónikus Vénás Elégtelenség) vezethetnek, emiatt szükségszerű ezeket a visszértágulatokat kirekeszteni a vérkeringésből.

Az alsó végtagok gyűjtőér hálózatának tágulata következtében a vénás keringés károsodik, mely eleinte csak időszakos problémákat okoz (ödéma, vizesedés, fájdalom, éjszakai görcsök), hosszútávon viszont a kórélettani folyamatok állandó panaszokat eredményeznek.

Ezek következményeképp kialakulhat felszínes és mélyvénás trombózis, tüdőembólia vagy lábszárfekély is.

Betegség okai között kiemelkedő az öröklött tényezők szerepe. Amennyiben a veszélyeztetett családtag megfelelő időben kap kezelést, elkerülhetőek a szövődmények.

A vénabillentyűk elégtelensége folyamatos refluxot (esetünkben a reflux a vénás vér visszafolyását jelenti) okoz, mely megnöveli a trombózis és a lábszárfekély kialakulásának kockázatát.

A vénabillentyűk elégtelen működését jelzik a még jelentős esztétikai panaszt nem okozó: időszakos nehézláb érzés, mérsékelt lábszári duzzanat és a – jellemzően éjszaka jelentkező- görcsös fájdalom.

Szintén elégtelen vénabillentyű működésre utal a bőr ún. pókháló visszértágulata, amely jelentős esztétika zavart eredményezhet (fő vénahálózatok oldalágainak tágulata, fő vénahálózatok tágulata- jellemző ödémával, fő vénahálózatok tágulata- gyulladással, ekcémával, pigmentációval, fő vénahálózatok dekompenzált szöveti keringéssel-, lábszárfekéllyel).

Varicositas mellett kialakult mélyvénás trombózis- és posttrombotikus szindróma

Mi az endovénás abláció?

Az endovénás ablációt több mint 15 éve kezdték használni az érsebészetben. A kifejezés nyersfordításban annyit tesz: vénán belüli beteg terület kiiktatása, Lézer által termelt hő segítségével. Lényege, hogy a bőrön keresztül egy minimális tűszúrással behatolunk a kórosan tágult vénaszakaszba, melyet – a környező szövetek károsítása nélkül!- a Lézer által termelt hővel elégetünk (koaguláluk) és ezzel kirekesztjük a keringésből.

Nem végezhető el a műtét,

Ha a műtét előtti kivizsgálás olyan kóros laboratóriumi értékeket mutat, amelyek kivizsgálását a beavatkozás hátráltathatná. Ezek kivizsgálása után már nem ellenjavallt a műtét elvégzése.

A dohányzás fokozza a trombózisra való hajlamot: Ha a dohányzó páciens hormonkészítményt (orális fogamzásgátlók) szed, a trombózisra való esély négyszeresére nő.  Dohányzók esetében nagyobb a szövődmények valószínűsége is; erről a kockázatról a pacienseket részletesen tájékoztatjuk. Amennyiben dohányzó páciens kéri a beavatkozást, a fokozott rizikót beleegyező nyilatkozat aláírásával vállalnia kell.

Lezajlott mélyvénás trombózis esetén a mélyvénás hálózat állapota határozza meg a műtét elvégezhetőségét.

VISSZÉRKEZELÉS – Foam HAB sclerotherápiás visszérkezelés

A BEAVATKOZÁS LÉNYEGE:

1 cm-nél nagyobb oldalágak, vagy akár a főtörzsi visszerek kezelésére is alkalmazható.

A tágult érszakaszokba 1,5 – 2,5 cm-enként egy speciális sclerotizáló anyagot fecskendezünk.

Ez az anyag a visszér falában steril gyulladást okoz, ami miatt az ér elzáródik, elhegesedik, és pár hét, hónap múlva teljesen eltűnik.

Nagyobb vénák esetében a beadás előtt levegővel felhabosítják a hatóanyagot, ezáltal fokozódik a gyógyszer hatása, és az ér jobban kitöltődik

A levegő miatt a sclerotizáló anyag áramlása a visszérben csökken, így jobban a célterületnél marad.

A kezelések szinte fájdalommentesek, külön érzéstelenítést nem igényelnek. A tűszúrás kellemetlen lehet, de elviselhető mértékben.

A beteg a kezelést követően saját lábán távozik.

A kezelés után kompressziós pólya -kötés; illetve kompressziós harisnya viselése javasolt, ami a kezelt területtől és a kezelt erek nagyságától függően 2 héttől 4 hétig is kiterjedhet.

VISSZÉRKEZELÉS – RádióFrekvenciás visszérkezelés

A BEAVATKOZÁS LÉNYEGE:

Egy speciálisan szigetelt vékony tű 4 MHz rezgése által keletkezett hőhatás zárja el a kezelt érfalat

Pontosan irányított energiát használ, csak a célszövetre van hatással, ezáltal megvédi az azt körülvevő szöveteket. Érzéstelenítés nélkül elvégezhető, rendkívül kíméletes kezelés ami minimális bevérzéssel, és minimális sebfájdalommal jár.

A beavatkozás után nem tapasztalható égés, bőrelhalás vagy pigmentáció. Hosszú távú eredmény érhető el a rádiófrekvenciás kezeléssel.

ARCON, TÉRDEN ÉS BOKÁN is használható.

SEPRŰVÉNÁK, PÓKHÁLÓVÉNÁK, ROSACEA, ARCON ELHELYEZKEDŐ HAJSZÁLÉRTÁGULATOK, TELEANGIECTASIÁK KEZELÉSÉRE ALKALMAZHATÓ

Hajszálvénák kialakulásának valószínűségét növelik: hormonális hatások (terhesség), túlsúly, napozás / szolárium, hőhatás (pl. szauna), szorító ruhadarabok rendszeres viselése, fizikai trauma (pl. durva masszázs, vákuum, zúzódások), álló munka.

ELLENJAVALLAT: nikkel-allergia, terhesség, pacemaker viselése, fertőző bőrbetegségek

ARANYÉR KEZELÉS – Műtéti beavatkozás

Mikor lehet szükség beavatkozásra?

Előrehaladottabb állapotban III.-IV. stádiumban és a legsúlyosabb esetekben már csak műtéti megoldás nyújthat segítséget.

Nem végezhető el a műtét,

Ha a műtét előtti kivizsgálás olyan kóros laboratóriumi értékeket mutat, amelyek kivizsgálását a beavatkozás hátráltathatná. Ezek kivizsgálása után már nem ellenjavallt a műtét elvégzése.

A MŰTÉT MENETE:

A beavatkozásnál bódításban történik.

A műtét során az aranyerek kijelölése után lándzsával a nodusokat coagulálják ezután egy spongostan szivacsot helyeznek fel. A előkészületekkel és utómunkálatokkal együtt legalább 15-30 percet tölt a kezelőhelyiségben.

A műtétet követő időszakban a táplálkozásnál nincs szigorú diétás előírás. Arra kell ügyelni, hogy mind a székrekedést, mind a hasmenést próbálja elkerülni. Ennek érdekében étkezésekhez ajánlott étkezési korpát szedni, valamint a megfelelő folyadékpótlásra kifejezetten figyeljen oda.

Fájdalom esetén az Ön által már korábban is használt fájdalomcsillapítót alkalmazza bátran (cataflam, advil, panadol, algopyrin, stb.)

Műtét utáni időszakban kímélő életmód javasolt, kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést, kifejezetten a nehéz súlyok emelését. A beteg el tudja látni magát, mozgásképes marad és szellemi munkát is végezhet.

A BEAVATKOZÁS KÖVETKEZMÉNYEI:

Közvetlenül a műtét után feszülő fájdalom természetes, ezért a fájdalomcsillapítást azonnal megkezdjük. A műtéti terület beödémásodhat, ami a gyógyulási folyamat természetes része. Ezen kívül székelés után gyenge vérzés a műtét utáni 1-2 hétben előfordulhat.

ARANYÉR KEZELÉS – Ambuláns beavatkozás (Baron Ligatura/ Aranyér gyűrűzés)

Az aranyerességnek négy fokozatát különböztetjük meg súlyosságuktól függően. I., II., III., IV. stádium. A korai I.-es stádiumban konzervatív eszközök, étrendi változtatások, gyógyszer, lokális szerek alkalmazása panaszmentességet hozhat. Előrehaladottabb állapotban II.-III. stádiumban ambuláns műtét- BARON LIGATURA gumigyűrű felhelyezésével kezelhető a probléma.

A BEAVATKOZÁS MENETE:

A kezelés ambuláns körülmények között történik, kb. 10 perces beavatkozás keretén belül, így nem igényel bennfekvést.

A beavatkozás nem igényel speciális érzéstelenítést. Az aranyér tövére gumigyűrűt helyezünk egy speciális eszközzel, ez elzárja a vérellátást és a szövet elhal. A műtét utáni 5-7. napon a gyűrű és a leszáradt maradvány spontán távozik.

A műtét után fellépő láz, a végbél heves fájdalma, hirtelen megduzzadása esetén azonnal fel kell keresni az operáló orvost.

A BEAVATKOZÁS VÁRHATÓ EREDMÉNYE:

A ligatioval eltávolított aranyeresség esetén a panaszok megszűnése várható- emellett a súlyosabb állapotok megelőzéséhez, illetve a panaszmentességhez évente 1x ellenőrzés és a gyógyszeres korrekció szükséges.

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK:

Előfordulhat a beavatkozást követően lokális gyulladás oedema mely nagy fájdalommal járhat, a lelökődést követően néhány napig szolid vérezgetés is jelentkezhet székelést követően.

Ellenjavallat: Vérzékenység, vagy azt eredményező gyógyszerek szedése, súlyos fokú lokális gyulladás, a maximális kooperáció hiánya