Dietetikai tanácsadás

„Az étrendi kezelés célja a beteg egészségi állapotának javítása, illetve helyreállítása, gondosan ügyelve arra, hogy eközben függetlensége és emberi méltósága megmaradjon”.
(ODA- OHA Nutritional Care Manual, 1989)


A megfelelő étrendi kezelés kialakításához elengedhetetlen a páciens táplálkozásának és tápláltsági állapotának megismerése és ennek érdekében jellemző adatok összegyűjtése, elemzése, más szóval táplálkozási diagnózis felállítása. Ez az egyik kiindulási alapja a szakszerű táplálkozási stratégia kialakításának. Erre kompetens szakember, a dietetikus aki a táplálkozás tudomány területén tevékenykedik, segít az egészségmegőrzésben, illetve a betegségek szövődményeinek csökkentésében.

Táplálkozási tanácsadás
 
 
 

Az étrendünk hatással van a közérzetünkre, életünk minőségére, sőt az élettartamunkra is. Ezért fontos, hogy mihamarabb kellő ismerttel rendelkezzünk a korszerű kiegyensúlyozott táplálkozásról!
Ugyancsak fontos megismertetni az újabb kórképek kialakulása megelőzésének lehetőségeit és azok dietoterápiáját; ilyen például a metabolikus szindróma, amelyben az elhízás, a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség együttesen fordul elő.


 
 
 
 
 
 
A cukorbetegség (diabetes mellitus) komplex anyagcsere- megbetegedés, amelynek kialakulásában és következményeiben egyaránt szerepet játszik a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjének zavara.
A diéta célja: a megváltozott anyagcsere korrigálása a normális vércukor-és vérzsírértékek elérése. Cél az inzulinnal vagy tablettákkal kezelt betegeknél minimumra csökkenteni a hypoglikémia, valamint a betegség következtében fellépő másodlagos szövődmények kialakulásának veszélyét, valamint csökkenteni, illetve megtartani a kívánt testtömeget.
 
 
 

Lényeges a beteségek étrendi kezelésében bevezetett újabb eljárások ismertetése, például a krónikus veseelégtelenség kapcsán.

 
 
 
A vesebeteg étrendi kezelésének a célja; a vese tehermentesítése, a megnövekedett tápanyveszteség pótlása. A diéta összeállításának szempontjainak egyike a fehérjefogyasztás korlátozása, ha a vese rosszul választa ki az anyagcsere termékeket. Ennek a mércéjea kreatininszint emelkedése. Fokozott oedemakészség vagy oedema esetén csökkentjük az étrendi konyhasótartalmát. A folyadékigényt két tényző határozza meg: a 24 óra alatt ürített vizelet mennyisége és a bőrön át történő folyadékvesztés. Emellett fontos a kórházi kezelés befejezésével az otthoni diéta és életvitel kialakítása is.

Táplálkozási tanácsadás

 
 
 

A megelőzés a helyes életmódra szoktatással kezdődik, amely magában foglalja a normális testsúly elérését és megtartását és a rendszeres testmozgást. Egy jól összeállított személyre szabott komplex terápa hosszú távon biztosítja a megfelelő életvitelt.

 
 

Az alábbi területeken kaphat dietetikai segítséget: *teljesség igénye nélkül

BEJELENTKEZÉS: +36-30/422-6442