Sebészet és érsebészet


A Varicositas lasersebészeti műtéti megoldása- EVLV- Endovénás Laser Varicectomia


A betegség leírása:

Az alsó végtagok gyűjtőér hálózatának tágulata következtében a vénás keringés károsodik, mely a kezdeti időkben csak időszakos panaszokat- okoz- de az évek során a kórélettani folyamatok állandó panaszokat eredményeznek- melyeknek szerencsétlen esetben- felszínes és mélyvénás trombózis, tüdőembólia és lábszárfekély lehet a következménye. A betegség okai között kiemelkedő az öröklött tényezők szerepe ennek alapján a veszélyeztettet családtagok időben való kezelése a műtéti beavatkozás szükségességét is kivédheti.

Definíció
A primer (elsődleges) varicositas a hemodinamikai károsodás miatt a teljes szervezetet terhelő kórós folyamatokhoz vezethetnek mely miatt ezen tágulatok a keringésből való kirekesztése szükségszerű.

A kórfolyamat lényege:
A vénabillentyűk elégtelensége miatt a folyamatos reflux okán jelentősen fokozott a trombózis hajlam- és lábszárfekély kialakulásához vezethet.
Beavatkozás nélkül az időtengelyen biztosan prognosztizálható a rosszabbodás.

Klinikai megjelenési formái:

 • A még jelentős esztétikai panaszt nem okozó - időszakos nehézlábérzés, mérsékelt lábszári duzzanat és éjszaka jelentkező görcsös fájdalom,
 • A bor un. pókháló varicositasa ami jelentős esztétika zavart eredményezhet,
 • A fő vénahálózatok oldalágainak tágulata,
 • A fő vénahálózatok tágulata- jellemző oedemával
 • A fő vénahálózatok tágulata- indurációval- gyulladással, ekzémaval, pigmentációval
 • A fő vénahálózatok dekompenzált szöveti keringéssel- lábszárfekéllyel
 • Varicositas mellett kialakult mélyvénás trombózis- és posttrombotikus szindróma

Lehetséges sebészeti kezelési módszerek:

 • hagyományos un. Madelung műtét
 • percután módszerek- crossectomiával- Várady szerint, Smetana szerint, cryo szondával végzett vénakitépés
 • Laser szondával- fizikai kitépés nélküli eljárás

Az endovascularis beavatkozás lényege, a műtét elemei és időtartama:
A műtét lényege :

A kórosan tágult vénaszakasz keringésből való kirekesztése úgy, hogy a környezet- a korábbi eljárásokban szokásos károsítása ne történjék meg. Tekintve - hogy a laser szál közvetítette energiával az érbelhártya eltávolítása történik így a bőr rétegeiben futó erek - nyirokerek, idegek nem sérülnek- nem keletkezik fertőzésforrásként szereplő jelentős vérömleny, nem alakulhat ki sebfertőzés a nyirok-utakkal és csomókkal sűrűn ellátott inguinalis régióban. A vérzéscsillapítás is egyszerű és biztonságos tekintve, hogy csak műanyag kanüllel való érnyitás történik. A műtét átlagos időtartama 1 óra.

Az érzéstelenítésről:
Spinalis érzéstelenítés mellett a műtét a beteg teljes komfortérzetének figyelembe vételével korrecten elvégezhető a beavatkozás. Nehezen kooperáló, fájdalomtól és a műtéti zajoktól félő páciensek esetében helyesebb a műtétet általános érzéstelenítésben végezni.

Műtét utáni kezelés, gyógyszerek, életmód otthon, orvosi ellenőrzés:
Spinalis érzéstelenítés mellett a műtét a beteg teljes komfortérzetének figyelembe vételével korrecten elvégezhető a beavatkozás.
Nehezen kooperáló, fájdalomtól és a műtéti zajoktól félő páciensek esetében helyesebb a műtétet általános érzéstelenítésben végezni.

Műtét utáni kezelés, gyógyszerek, életmód otthon, orvosi ellenorzés:
A műtőben felhelyezett kötést az orvos ellenőrzi, ha szükséges másnap átköti, A kötéshez a beteg nem nyúlhat, a kötéscseréket az orvos határozza meg. Az orvos határozza meg a kompressziós kötés illetve harisnya viselésének időtartamát is. Néhány napig szükség lehet fájdalomcsillapító szedésére, egyéni érzékenységtől függően. A műtét utáni időszakban általában nem kell más gyógyszereket szedni, de ettől az operáló orvos utasítására esetenként lehet eltérés.
Műtét utáni időszakban kímélő életmód javasolt, kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést. A beteg el tudja látni magát, mozgásképes marad és szellemi munkát is végezhet. A műtét utáni kezelésben az operáló orvos utasításaitól eltérni nem lehet. A kezelés módosítására, vagy kiegészítésére csak a kezelő orvos adhat engedélyt. A mutét utáni ellenorzés időpontját az orvos határozza meg. A kezelésekről való távolmaradás és az ebbol adódó esetleges egészségromlás a beteg felelosségét terheli.

Milyen tünetek észlelésekor kell azonnal a kezelőorvoshoz fordulni:
A műtét után fellépo láz, a végtag hirtelen megduzzadása, lüktető fájdalma, a seb váladékozása, esetén azonnal fel kell keresni az operáló orvost.

A kórházi tartózkodás és a sebgyógyulás időtartama:
Célszeű egy napot az operáló intézményben eltölteni /kötés ellenorzés, eltávolítás, csere, fájdalomcsillapítás, esetleg antibiotikus kezelés, narkózis utáni hányás kezelése stb. miatt/. Az orvos határozza meg, hogy mikor kezdhet ismét sportolni, mennyi ideig kompressziós harisnyát viselni, mikortól fürdetheti a műtéti területet.

A beavatkozás elvégzésének feltételei:
A páciens teljes szellemi és fizikai jólléte, negatív laboratóriumi, negatív belgyógyászati kivizsgálási eredmény.
A páciens kellő felvilágosítás után /IPRAS Patient Information/ a műtéti megbízást és beleegyező nyilatkozatot aláírta.

A műtéti indikáció:
Minden olyan esetben indokolt a műtét elvégzése mely okokból a hagyományos beavatkozások javallata is megszületik- tehát a jelentős decompenzációval járó varicositas- billentyűelégtelenséggel- reflux-val.

A műtéti kontraindikáció:
Nem végezhető el a műtét, ha a műtét eéőtti kivizsgálás kóros laboratóriumi értékeket mutat / addig fel nem ismert cukorbetegség, vérszegénység, vérzékenység stb./. Ezek kivizsgálása és gyógyszeres kezelése után már nem ellenjavallt. A dohányzás trombózis hajlam fokozó hatása ismert- hormonkészítmények (orális fogamzásgátlók) szedése esetén ennek valószínűsége 4 szeresre nő- dohányzók esetében nagyobb a szövődmények esélye és ezt a rizikót a páciensnek vállalnia kell.
Lezajlott mélyvénás trombózis esetén a mélyvénás hálózat állapota határozza meg a műtét elvégezhetőségét- magas trombózis esetén általában a beavatkozás ellenjavallt.

A műtét általános és speciális kockázati tényezői, lehetséges szövődmények:
A narkózisban végzett műtét narkózis kockázati tényezőit a narkózistájékoztató tartalmazza, a narkózisba beleegyező nyilatkozatot műtét előtt alá kell írni.
Műtét után nagyon ritkán kialakulhat vérzés, gyulladás, mely problémákat az operáló intézet köteles elhárítani.
A mindennapi élet, a sport, tompa erobehatás, magas nyomás /búvárkodás/, kis légnyomás /repülő, nagy magasság/ kárt már nem okozhat azonban a fokozatosság betartása mindenkinek javasolt.

Az EVLV helyett alkalmazható lehetséges alternatív megoldások:
A korábban már ismertetett hagyományos varicectomiák.

A beavatkozás várható eredménye:

  1. A műtét elsődleges célja a hemodinamikai( keringés fizikai- áramlási ) károsodás kiiktatása és ezáltal a korábbi típusos panaszok megszüntetése-
  2. A másodlagos célja az esztétikai panaszokat okozó vénatágulatok eltüntetése
  3. Harmadlagos célja pedig a pókháló varicositas területén lévő pangásos nyomás csökkentése ami az eredményesebb scleroterápiát segíti.

Kötelező után-vizsgálat és rendszeres ellenőrzés:
A páciens az orvosi utasításokat betartja, kötelező ellenorző vizsgálatokon megjelenik a kezelő orvos által meghatározott időpontokban. általánosságban elmondható- hogy a műtét után 2 héten belül majd fél év múlva azt követően pedig évente kötelező az ellenőrzésen való megjelenés.Az Aranyeresség (Nodi haemorrhoidales) ambuláns műtéti megoldása Baron ligatura módszerrel
A betegség leírása:  A végbél pontos működéséhez elengedhetetlenül fontos a vénás hálózat - melynek kitágulása - a vénák megvastagodása - helyi trombózis veszélyt, nyálkahártya gyulladást eredményez - melynek legismertebb tünete a friss piros vér észlelése. és a fájdalom jelentkezése székelést során és azt követően.

A kórfolyamat lényege: A végbélben lévő vénás hálózat kitágulása keringési zavart majd gyulladást, nyálkahártya sérülést eredményez- kiváltó okok a székletmenetben történő hirtelen változások, erőlködés, fokozott has préssel járó, ülő tevékenységek.

Klinikai megjelenési formái:  A panaszok megjelenéstől a súlyos műtéti beavatkozásokat is szükségessé tévő állapotig négy súlyossági stádiumot különböztetünk meg. E stádiumokon belül is előfordulhat trombózis, kirepedés, súlyos fokú gyulladás megjelenése.

Lehetséges sebészeti kezelési módszerek:   A korai stádiumban konzervatív eszközök, étrendi változtatások, gyógyszer, lokalis szerek alkalmazása panaszmentességet hozhat. Előrehaladottabb állpotban ambuláns műtét- BARON LIGATURA is szükséges lehet. Legsúlyosabb esetekben azonban csak a hagyományos műtéti kiirtás hozhat megfelelő eredményt.

A beavatkozás lényege, a műtét elemei és időtartama:   Ambuláns körülmények között, térdkönyök helyzetben végzett végbéltükrüzés során speciális - u. Kil- Roid vakumos ligator szett alkalmazásával- kb. 10 perces beavatkozás

Az érzéstelenítésről:    A beavatkozás nem igényel speciális érzéstelenítést, helyi felületi érzéstelenítést a spasticus záró-gyűrű tehet szükségessé.

Műtét utáni kezelés, gyógyszerek, életmód otthon, orvosi ellenőrzés:    A kezelést követően Detralex utasítás szerinti szedése szükséges. Néhány napig szükség lehet fájdalomcsillapító szedésére, egyéni érzékenységtől függően. A műtét utáni időszakban általában nem kell más gyógyszereket szedni, de ettől az operáló orvos utasítására esetenként lehet eltérés.
Műtét utáni időszakban kímélő életmód javasolt, kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést. A beteg el tudja látni magát, mozgásképes marad és szellemi munkát is végezhet. A műtét utáni kezelésben az operáló orvos utasításaitól eltérni nem lehet. A kezelés módosítására, vagy kiegészítésére csak a kezelő orvos adhat engedélyt. A műtét utáni ellenőrzés időpontját az orvos határozza meg. A kezelésekről való távolmaradás és az ebből adódó esetleges egészségromlás a beteg felelősségét terheli.

Milyen tünetek észlelésekor kell azonnal a kezelőorvoshoz fordulni:    A műtét után fellépő láz, a végbél heves fájdalma, hirtelen megduzzadása esetén azonnal fel kell keresni az operáló orvost.

A kórházi tartózkodás és a sebgyógyulás időtartama:   A beavatkozás -ambuláns műtét így nem igényel kórházi bennfekvést- rövid műtét utáni megfigyelést követően a beteg otthonába távozhat. Az orvos határozza meg, hogy mikor kezdhet ismét sportolni.

A beavatkozás elvégzésének feltételei:   A páciens teljes szellemi és fizikai jólléte, további vizsgálatokat nem igénylő lokális lelet.
A páciens kellő felvilágosítás után /IPRAS Patient Information/ a műtéti megbízást és beleegyező nyilatkozatot aláírta.

A műtéti indikáció:   III. stásdiumu aranyeresség, vérzéssel vagy vérzés nélkül

A műtéti kontraindikáció:    Vérzékenység, vagy azt eredményező gyógyszerek szedése, súlyos fokú lokalis gyulladás, a maximális kooperáció hiánya

A műtét általános és speciális kockázati tényezői, lehetséges szövődmények:   Előfordulhat a beavatkozást követően lokális gyulladás oedema melyek nagy fájdalommal járhatnak- a lelökődést követően néhány napig szolid vérezgetés is jelentkezhet székelést követően - ezek a panaszok néhány nap alatt enyhülnek majd megszűnnek.

A BARON ligátió helyett alkalmazható lehetséges alternatív megoldások:   A hagyományos aranyerességet eltávolító műtétek- melyek egyébként az előrehaladott un. IV. stádiumú aranyerességnél a javasolható megoldásokat adják. .

A beavatkozás várható eredménye:    A ligatioval eltávolított aranyeresség esetén a panaszok megszűnése várható- emellett a stádium rosszabbodásával járó súlyosabb állapotok megelőzését adja természetesen mint minden kötőszöveti gyengeségen alapuló betegségnél csak a rendszeres ellenőrzések- általában évente 1x és a szükséges gyógyszeres korrekciók és beavatkozások biztosítják a hosszú távú panaszmentességet.

A Baron ligátio következményei:   Közvetlenül a műtét után , mérsékelt feszülő fájdalom természetes, mely egy-két nap után csökken és megszűnik.

Kötelező után vizsgálat és rendszeres ellenőrzés:  A páciens az orvosi utasításokat betartja, kötelező ellenőrző vizsgálatokon megjelenik a kezelő orvos által meghatározott időpontokban. A pácienseket az operáló intézet gondozza, időnként ellenőrzi (anoscopia, rectoscopia, colonoscopia, hasi UH), ha szükséges után vizsgálatoknak veti alá.

A Varicositas injekciós kezeléssel való megoldása- Kompressziós sclero-terápia


A betegség leírása:  Az alsó végtagok gyűjtőér hálózatának tágulata következtében a vénás keringés károsodik, mely a kezdeti időkben csak időszakos panaszokat- okoz- de az évek során a kórélettani folyamatok állandó panaszokat eredményeznek- melyeknek szerencsétlen esetben- felszínes és mélyvénás trombózis, tüdőembólia és lábszárfekély lehet a következménye. A betegség okai között kiemelkedő az öröklött tényezők szerepe ennek alapján a veszélyeztettet családtagok időben való kezelése a műtéti beavatkozás szükségességét is kivédheti.

Definició:  A primer (elsődleges) varicositas a hemodinamikai károsodás miatt a teljes szervezetet terhelő kórós folyamatokhoz vezethetnek mely miatt ezen tágulatok a keringésből való kirekesztése szükségszerű.

A kórfolyamat lényege:  A vénabillentyűk elégtelensége miatt a folyamatos reflux okán jelentősen fokozott a trombózis hajlam- és lábszárfekély kialakulásához vezethet.Beavatkozás nélkül az időtengelyen biztosan prognosztizálható a rosszabbodás.

Klinikai megjelenési formái:  

 • A még jelentős esztétikai panaszt nem okozó - időszakos nehézláb érzés, mérsékelt lábszári duzzanat és éjszaka jelentkező görcsös fájdalom.
 • A bőr un pókháló varicositasa ami jelentős esztétika zavart eredményezhet.
 • A fő vénahálózatok tágulata- jellemző oedemával.
 • A fő vénahálózatok oldalágainak tágulata.
 • A fő vénahálózatok tágulata- indurációval- gyulladással, ekzémaval, pigmentációval.
 • A fő vénahálózatok dekompenzált szöveti keringéssel- lábszárfekéllyel.
 • Varicositas mellett kialakult mélyvénás trombózis- és posttrombotikus szindróma.

Lehetséges kezelési módszerek:  

 • Életmódbeli reformok
 • Kompressziós kezelések-pólya,harisnya
 • Gyógyszeres kezelések
 • Inekciós kezelések

Műtéti megoldások:  

  1. hagyományos un. Madelung műtét
  2. percután módszerek- crossectomiával- Várady szerint, Smetana szerint, cryo szondával végzett vénakitépés
  3. Laser szondával- fizikai kitépés nélküli eljárás

Az injekciós beavatkozás lényege, elemei és időtartama:  

A lényege : A kórosan tágult vénaszakasz keringésből való kirekesztése. Intravénásan beadott biologiai ragasztóanyaggal- melyet követően kompressziós pólya kerül felhelyezésre

Beavatkozások utáni kezelés, gyógyszerek, életmód otthon, orvosi ellenőrzés:  Az orvos határozza meg a kompressziós kötés illetve harisnya viselésének időtartamát is. A beavatkozás utáni időszakban általában nem kell gyógyszereket szedni, de ettől az operáló orvos utasítására esetenként lehet eltérés.
A beavatkozások utáni időszakban kímélő életmód javasolt, kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést. A beteg el tudja látni magát, mozgásképes marad és szellemi munkát is végezhet.
A scleroterápia utáni kezelésben az operáló orvos utasításaitól eltérni nem lehet. A kezelés módosítására, vagy kiegészítésére csak a kezelő orvos adhat engedélyt. Az ellenőrzések időpontját az orvos határozza meg. A kezelésekről való távolmaradás és az ebből adódó esetleges egészségromlás a beteg felelősségét terheli.

Milyen tünetek észlelésekor kell azonnal a kezelőorvoshoz fordulni:  A fellépő láz, a végtag hirtelen megduzzadása, lüktető fájdalma esetén azonnal fel kell keresni az operáló orvost.

A kórházi tartózkodás és a sebgyógyulás időtartama:  Ambulanter történnek a kezelések, kórházi megfigyelést nem igényel.
Az orvos határozza meg, hogy mikor kezdhet ismét sportolni, mennyi ideig kompressziós harisnyát viselni, mikortól fürdetheti a műtéti területet.

A beavatkozás elvégzésének feltételei:   A páciens teljes szellemi és fizikai jólléte, negatív laboratóriumi, negatív belgyógyászati kivizsgálási eredmény.
A páciens kellő felvilágosítása után.

A scleroterápia helyett alkalmazható lehetséges alternatív megoldások:  A korábban már ismertetett varicectomiák.

A beavatkozás várható eredménye:   Az elsődleges célja a hemodinamikai( keringés fizikai- áramlási ) károsodás kiiktatása és ezáltal a korábbi típusos panaszok megszüntetése-
A másodlagos célja az esztétikai panaszokat okozó vénatágulatok eltüntetéseHarmadlagos célja pedig a pókháló varicositas területén lévő pangásos nyomás csökkentése

A beavatkozás következményei:  Közvetlenül a beavatkozás után feszülő fájdalom természetes, mely egy-két nap után csökken és megszűnik. A kompressziós kötéssel illetve kompressziós harisnyával az átmeneti keringési túlterhelés kompenzálható.

Kötelező után-vizsgálat és rendszeres ellenőrzés:  A páciens az orvosi utasításokat betartja, kötelező ellenőrző vizsgálatokon megjelenik a kezelő orvos által meghatározott időpontokban. Általánosságban elmondható- hogy a a beavatkozások lezárása után évente kötelező az ellenőrzésen való megjelenés.FOAM- (Hab)- Scleroterápiás visszérkezelés • A scleroterápia az apróbb hajszálerek eltüntetésétől, az akár 1 cm-nél nagyobb oldalágak, vagy akár a főtörzsi visszerek kezelésére is alkalmazható.
 • A tágult érszakaszokba 1,5 - 2,5 cm-enként egy speciális sclerotizáló anyagot fecskendezünk.
 • Ez az anyag a visszér falában steril gyulladást okoz, ami miatt az ér elzáródik, elhegesedik, és pár hét, hónap múlva teljesen eltűnik.
 • Nagyobb vénák esetében a beadás előtt levegővel felhabosítják a hatóanyagot, ezáltalfokozódik a gyógyszer hatása, és az ér jobban kitöltődik
 • A levegő miatt a sclerotizáló anyag áramlása a visszérben csökken, így jobban a célterületnél marad.
 • A kezelések szinte fájdalommentesek, külön érzéstelenítést nem igényelnek. A tűszúrás kellemetlen lehet, de elviselhető mértékben.
 • A beteg a kezelést követőensaját lábán távozik.
 • A kezelés után kompressziós pólya -kötés; illetve kompressziós harisnya viselése javasolt, ami a kezelt területtől és a kezelt erek nagyságától függően 2 héttől 4 hétig is kiterjedhet.
 • A kezelés két-három alkalommal történik, ezáltal a kívánt eredmény elérése a kezdettől számítva akár egy-két hónapot is igénybe vehet
 • A kezelés után kb. 4 hétig tartózkodni kell a direkt napsugárzástól, mert az UV hatására a kezelt területen tartós barna elszíneződés alakulhat ki.
 • Mellékhatások: minél vastagabb a kezelt visszértágulat, annál nagyobb az esélye, hogy a kívántnál erőteljesebb steril-gyulladás alakul ki. Ilyenkor hűtéssel és helyileg alkalmazandó készítményekkel a gyulladás gyorsan megszűntethető.
 • Ellenjavallatok: Ismert foramen Ovale Aperta (szív fejlődési rendellenesség), Érszűkület, Ismert MIGRÉN, Akut vénagyulladás, Akut mélyvénás trombózis, Ismert genetikai elváltozás-kóros trombózis készség irányába.


A tájékoztatás nem teljes körű! Előzetes orvosi vizsgálat szükséges a terápia megkezdéséhez!Rádiofrekvenciás visszérkezelés • Legújabb, legkorszerűbb F-Care System EVRF rádiófrekvenciás készülékkel végzett kezelés
 • A készülék 90% feletti hatékonyságot igazolt, ami kiemelkedően magas eredménynek számít ezen a téren
 • Egy speciálisan szigetelt vékony tű 4 MHz rezgése által keletkezett hőhatás zárja el a kezelt érfalat
 • Pontosan irányított energiát használ, csak a célszövetre van hatással, ezáltal megvédi az azt körülvevő szöveteket
 • A beavatkozás után nem tapasztalható égés, bőrelhalás vagy pigmentáció
 • 24-48 óra múlva látható eredmények
 • Rendkívül kímélő módszer, minimális bevérzéssel, és minimális sebfájdalommal
 • Érzéstelenítés nélkül elvégezhető, fájdalommentes kezelés
 • Hosszú távú eredmény érhető el a rádiófrekvenciás kezeléssel
 • Szinte bármely testrészen; arcon, térden és bokán is alkalmazható a módszer
 • Seprűvénák, pókhálóvénák, rosacea, arcon elhelyezkedő hajszálértágulatok, telenagiectasiák kezelésére alkalmazható
 • Egyszerre alkalmazható nagy visszértörzsek műtéti kezelésére és kis oldalágak illetve eltüntetésére is
 • Szövődménye és mellékhatása gyakorlatilag nincs!
 • Egy alkalommal akár 40-50 cm-es érszakasz is kezelhető
 • Újabb hajszálvénák kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszik a kezelés időbeni elkezdése
 • Hajszálvénák kialakulásának valószínűségét növelik: hormonális hatások (terhesség), túlsúly, napozás / szolárium, hőhatás (pl. szauna), szorító ruhadarabok rendszeres viselése, fizikai trauma (pl. durva masszázs, vákuum, zúzódások), álló munka
 • Ellenjavallat: nikkel-allergia, terhesség, pacemaker viselése, fertőző bőrbetegségek

A tájékoztatás nem teljes körű! Előzetes orvosi vizsgálat után állapítható meg, hogy melyik módszert alkalmazása a szükséges!

      Dr. Rozsos István Ph.D.
Sebész-érsebész szakorvos