Gyermekgyógyászat, homeopátia


Dr. Németh Zsuzsanna

Homeopátiáról általában

A homeopátia, amely napjainkban méltán egyre népszerűbb gyógymód, több mint 200 éves múltra tekint vissza. Alapjainak a kidolgozása Samuel Hahnemann német orvos nevéhez fűződik.
A hagyományos gyógymódok egyre inkább nyilvánvaló korlátai, a gyógyszerek egyre magasabb ára, nagyon sok mellékhatásuk miatt a természetes gyógymódokra egyre nagyobb igény van.
A homeopátia, amely csak orvosok által művelhető gyógyítási mód, különösen népszerű, hiszen itt is gyógyszereket kap a beteg - de ezek a gyógyszerek természetes eredetűek, nem kémiai úton hatnak, a szervezet öngyógyító mechanizmusát serkentik. Mindezek miatt szedhetik kismamák, csecsemők és idősek is.
Az orvossal megbeszélt hatáserőségben és időtartamig szedve mellékhatásuk pedig nagyon kevés, jóformán nincs.
Ahogy egy bizonyos korlátig a hagyományos gyógyszerek, a homeopátiás golyócskák is alkalmasak öngyógyításra, és fontos szerepük van az otthon is alkalmazható gyógyszerek között. Természetesen a homeopátiában is érvényes, hogy amennyiben a beteg nem javul rövid idő alatt, vagy újabb tünetek lépnek fel, orvosi segátséget kell kérni!
A gyógymód alapelvét, hogy "hasonlót a hasonlóval" gyógyítunk, már Hippokratesz, az ókori görög orvos megfogalmazta. Egy példával megvilágítva: amikor hagymát tisztít valaki, szeme kipirul, viszket és könnyezik, emellett bőséges vizes váladék csorog az orrából. Ha egy nátha ilyen tünetekkel kezdődik - mindegy hogy megfázás vagy várus okozta, esetleg allergiás eredetűek a panaszai - akkor is az Allium cepa nevő homeopátiás golyócskákkal kezeljük. Az Allium cepa a vöröshagyma latin rendszertani neve. A homeopátiás gyógyszert ebből készítik, egy speciális gyógyszerkészítési eljárás során, amelyet potenciálásnak nevezünk.
A homeopátia számos érdekességet tartogat számunkra - lássunk néhány történeti vonatkozást!
Samuel Hahnemann– a homeopátia atyja - tanai korán eljutottak Magyarországra. A gyógymód már a 19. század elején tért hódított Magyarországon, az 1831. kolerajárványban bizonyított először (Bakody Tivadar orvos az Arsenicum album nevű homeopátiás gyógyszert használta, amit ma is használnak a kolera kezelésében). A reformkor szellemi felvilágosultságának köszönhetően 1848-ban törvénybe iktatták az oktatását.
Almásy Balogh Pál, a 19. század másik neves magyar homeopata orvosa volt Kossuth Lajos és Széchenyi István homeopátiás kezelőorvosa, szerepe volt a budapesti homeopátiás járó beteg rendelés kialakításában is. A mai Bethesda kórház akkortájt egy ideig önálló homeopátiás kórházként működött. 1870-ben egyetemi tanszéket kapott a homeopátia.
1935-ben Magyarországon rendezték a homeopátiás világkongresszust, majd az 1949. évi betiltás után évtizedekig háttérbe szorult a gyógymód.
A háborút megelőző évek kiváló magyar homeopata orvosa, Schimert Gusztáv (Szentágothai János anatómus professzor édesapja) Amerikába emigrált a háború elől.
Európa számos országában elterjedt, elfogadott gyógyítási mód, ezért kutatások folynak, tanulmányok készülnek a homeopátiás gyógyszerekről. A 2008. novemberi magyarországi klinikai homeopátia orvosi konferencián az angol királyi család homeopata orvosa tartott ebben a témában előadást – az angol királyi ház tagjai is használják a homeopátiás gyógyszereket.
Fontos, hogy ismerjük a homeopátiás gyógyszerek eredetét, készítési módját, és hogy ezek a gyógyszerek mennyiben mások, mint a hagyományos, eddig megszokott gyógyszereink.
A homeopátiás szerek is törzskönyvezett gyógyszerek, ezt fontos tudni. Azonban hatásmechanizmusuk egészen más. A homeopátiás szerek rezgéseket tartalmaznak, ez közvetíti a szervezetre a gyógyátó információt.
Parányi, infinitezimális dózisokat használunk. A végtelenül kis mennyiségű - molekulányi - hatóanyagot tartalmazó gyógyszer a beteg embernek azon tüneteit gyógyátja, amelyeket egészséges embereken kiváltana töményen a gyógyszer kiindulási anyaga.
A kiindulási anyag mindig természetes anyag

  • lehet növény (mindig botanikai tisztaságú) –szára, levele, gyökere, akár az egész növény, - kristálytiszta ásványok, fémek, természetben eloforduló szervetlen anyagok,
  • az állati eredetű szerek, rovarok, kágyók, békafajok váladékaiból, vagy az egész állatból (pld. méh)származhatnak,
  • léteznek még. ún. nozódák, bioterápiás készítmények (pld. baktériumokból), de ezeket szigorúan orvos rendelje el.

A gyógyszerkészítés a homeopátiában egy speciális eljárás, Hahnemann dolgozta ki. A hígítás és ütve rázás egymást követő lépéseit hívjuk dinamizálásnak, potenciálásnak. A gyógyszerkészítési eljárás alapszabályai a mai napig változatlanok, az egész világon egységesek.
A az egész világon egységes: mindig a kiindulási anyag neve. Pld. Apis mellifica a méh, Pulsatilla pratensis a kökörcsin, Calcium carbonicum a mészkőből készült homeopátiás gyógyszer neve is egyben.
Alkalmanként találkozunk rövidített elnevezéssel is (pld. Delphinium staphysagria - Staphysagria, Lachesis muta - Lachesis, Acidum arsenicum anhydricum - Arsenicum album).
A világon bárhol kérünk egy adott elnevezésen egy homeopátiás szert, mindenhol ugyanazt fogjuk kapni
A készítményeken a szerek neve mellett mindig találunk egy betűt és egy számot:
- a D betű azt jelenti, hogy a kiindulási anyag tízes, azaz decimális hígítási sorozaton vett részt,
- a C ( azaz centezimális ) jelzés a százas hígítási sorozat jelzése (a CH ugyanaz, mint a C, tiszteletből a gyártó cég mellétette Hahnemann nevének kezdőbetűjét).
A szám pedig azt jelzi, hogy az adott kiindulási anyag hányszor lett hígítva és ütve rázva, azaz mennyi a potenciája.
Pld. Pulsatilla 9CH - a kiindulási növényből, a kökörcsinből készült ostinktúrát kilencszer egymásután hígították százszorosára és ugyan ennyiszer dinamizálták minden hígítás után.
Természetesen a különböző potenciáknak eltérő a hatása, a potencia emelkedésével egyre szélesebb körű, az adagolás eldöntése mindig a kezelőorvos feladata.

A leggyakoribb, legismertebb gyógyszerforma a golyócska. Ezek szacharóz vagy laktóz gömböcskék, ezek felületére impregnálják a hatóanyagot, amelyből mindig egyfélét tartalmaznak.
Találkozhatunk még tablettával, ezek általában komplex, több hatóanyagot is tartalmazó gyógyszerek, a gyógyszer neve vagy fantázianév, vagy arra a betegségre utal, aminek a kezelésére szolgál a tabletta.
Találkozunk emellett oldattal, sziruppal, kenőccsel, kúppal, sőt injekcióval is.
A homeopátiás gyógyszerkincs a legtöbb betegségtípusban használható.
A homeopátia testi és lelki bajok esetén is hasznos segátőtársunk - érdemes megismerkedni e gyógymóddal.

Dr. Németh Zsuzsanna
csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos
homeopátia, fitoterápia
CEDH akkreditált nemzetközi homeopátia oktató

Tel.: 06-20-46-86-516
e-mail : info@doktorneni.hu
web : www.doktorneni.hu


Dr. Németh Zsuzsanna

Őszi betegségek homeopátiás kezeléseŐsszel elkezdődnek az iskolák, óvodák, a munkahelyeken újból teljes létszámmal beindul az élet és sokszor a napsütéses, meleg idő esősebb, hűvösebb időre fordul. Mind az időjárás változás, mind a megfelelés, teljesítési kényszer okozta stressz többféle betegséget indíthat el az emberi szervezetben. Legjellemzőbbek az ősszel induló felső légúti fertőzések, melyek igen gyakran vírusos fertőzésként indulnak és az egyén immunrendszerétől függ, hogy a betegség könnyen lezajlik-e, vagy hosszan elhúzódóvá válik, esetleg szövődményekkel tarkítva. A homeopátiás gyógyszerekre jellemző ( törzskönyvezett gyógyszerekről van szó!) , hogy használatukkal erősítjük az immunrendszert, mivel a szervezetbe kerülve serkentik az öngyógyító mechanizmusokat, vagyis nem a behatoló vírusra, baktériumra hatnak, hanem a betegség okára.

Homeopátiás kezelésnél a meglévő tünetekre érdemes megfelelő tüneti kezelést indítani, mert a tüneti szerek hamar csillapítják a kellemetlen szimptómákat, de mindig érdemes alkati szert is választani, mert az alkati kezelés a betegségekre való hajlamot is csökkenti, teljesebb a gyógyulás, csökkenti a recidívákat.


Dr. Németh Zsuzsanna

A terhesség - homeopátiás szemmelA várandósság egy nő életében gyakran a legszebb időszakok egyike, de orvosi szemmel nézve több szempontból is „más állapot”, hiszen ilyenkor akismama szervezete a benne fejlődő babára összpontosít, sok mindent ennek rendel alá, és tudjuk, hogy a terhesség alatt felmerülő egészségügyi problémák megoldásakor jelentősen csökken az alkalmazható gyógyszerek száma mellékhatásaik, vagy teratogenitásuk miatt.

Miért ajánlott a homeopátiás szerek használata?

Ezzel szemben a homeopátiás kezelésnek nincs semmilyen akadálya, mivel a homeopátiás szerek nem okoznak mellékhatást sem a kismamának, sem a magzatnak, nincs teratogén hatásuk, nem allergizálnak, ráadásul csak természetes alapanyagokból készülnek és a szervezet harmonikus működését állítják vissza. Ezért a homeopátiának gyönyörű területe a terhesség, szülés, gyermekágy témaköre, de más nőgyógyászati jellegű problémák is, például a menopauza okozta vegetatív zavarok, vagy a premenstruális szindróma / PMS /, illetve más ciklus-, és vérzészavarok is. Bizonyos endometriosisokat, myomákat is lehet kezelni homeopátiával, természetesen a jelenlegi diagnosztikus eszközök kontrollja alatt, és betartva a szakma kompetencia határait, amennyiben szükséges, akkor a megfelelő gynecológiai műtéti, vagy gyógyszeres beavatkozásokat végre kell hajtani, és annak kiegészítésére lehet használni a homeopátiás gyógyszereket.

A hányás, hányinger a terhesség első három hónapjában sokszor banális, de kellemetlen tünet, mely akár szövődményekhez / dehidráció, alultápláltság / is vezethet. Igen jól kezelhető a megfelelő homeopátiás szerekkel, a hasonlóság szabálya szerint.